Η Αθήνα τίμησε τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος


Επίτιμος διδάκτωρ του Καποδιστριακού
Εναν αληθινό μάρτυρα, που φυλακίστηκε από την κυβέρνηση των Σκοπίων γιατί όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον εκκλησιαστικό εθνικισμό της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, τίμησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναγορεύοντας τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος και μητροπολίτη Σκοπίων Ιωάννη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής. 

Ο ελληνομαθής ιεράρχης, που με τη ζωή και την πορεία του συνιστά ζωντανή μαρτυρία για την Ορθοδοξία, στην τελετή αναγόρευσής του εκφώνησε ομιλία με θέμα «Προς την καινούργια, αγία και μεγάλη Σύνοδο», στην οποία αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Ορθόδοξη Εκκλησία προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος είναι ο κανονικός προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ΠΓΔΜ, που εκκλησιαστικά ανήκει στο Πατριαρχείο Σερβίας. Τα Σκόπια έχουν δημιουργήσει τη σχισματική «Μακεδονική Εκκλησία», κάτι που αντιβαίνει τους ιερούς κανόνες, καθώς θεολογικά η Εκκλησία δεν μπορεί να ταυτίζεται με κράτη και έθνη, ενώ ο εθνοφυλετισμός έχει καταδικαστεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία ως αίρεση.


"Δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: