Η έκπληξη του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου στον πρωθυπουργό -- «Αλέξη, καλώς όρισες» σε άπταιστα ελληνικά

Σε άπταιστα ελληνικά υποδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος στο Βελιγράδι. Στον σύντομο διάλογο που είχαν παρουσία δημοσιογράφων ο Πατριάρχης εξήγησε στον πρωθυπουργό ότι γνωρίζει ελληνικά καθώς το μεταπτυχιακό του στη Θεολογία το έκανε το 1963 στη Θεολογική Σχολή της Αθήνας.

Ηταν η δεύτερη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ειρηναίο, καθώς είχε προηγηθεί ακόμη μία προ διετίας πάλι στη σερβική πρωτεύουσα. Ο πρωθυπουργός ρώτησε τον Πατριάρχη αν επισκέπτεται συχνά το σερβικό μοναστήρι του Χιλανδαρίου στην Αθωνική Πολιτεία, με τον κ. Ειρηναίο να απαντά καταφατικά, προσθέτοντας ότι μόλις πριν από έναν μήνα ήταν στο Αγιον Ορος.

Αργότερα ο πρωθυπουργός και ο Σέρβος ομόλογός του Αλεξάντερ Βούτσιτς κατέθεσαν στεφάνι στον ανδριάντα του Ρήγα Φεραίου που τιμάται ιδιαίτερα από τους Σέρβους, καθώς ενέπνευσε την εξέγερση του 1804 κατά των Τούρκων.
Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης και με την πρόεδρο της σερβικής Βουλής Μάγια Γκοΐκοβιτς, με την οποία συζήτησε θέματα σχετικά με την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Σερβίας και τη συνεργασία των Κοινοβουλίων των δύο χωρών.
Τον κ. Τσίπρα συνόδευσαν στη Σερβία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, σε ένα ταξίδι που ενδυνάμωσε ακόμη περισσότερο τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: