Μοναχοί και μεταμοσχεύσεις

http://kyprianoscy.blogspot.ca/


“Άγιον Όρος, 22/02/1999

Αγαπητέ ιατρέ κύριε Κυπριανέ Χριστοδουλίδη, Χαίρετε πάντοτε εν Κυρίω Ιησού !
Μελέτησα κάποιες από τις γραφές σας για το θέμα των μεταμοσχεύσεων και σκέφθηκα να σας γράψω δυο γραμμές και να σας ζητήσω συγχώρεση που ζω,γιατί δεν μου το επιτρέπετε σεις επ΄ ουδενί κάτι τέτοιο, ορίζοντας με πάθος τα όρια της ζωής, της επιστήμης, της θεολογίας, της αγάπης. Ως μεταμοσχευμένος από διετίας με ήπαρ συνεχίζω να ζω κι έτσι να μπορώ να σας γράφω, να κλαίω τις αμαρτίες μου, να προσεύχομαι για τον αδελφό μου, που μούδωσε ζωή, αφού ο Θεός δεν θέλησε να του την παρατείνει. Συγχωρέστε με που ζω και σας ενοχλώ και προσπεράστε με. Καλή Σαρακοστή. Καλό Πάσχα.
  

Μοναχός Μωυσής


Ήταν η δεύτερη φορά που το Άγιον Όρος με επισκεπτόταν. Η πρώτη ήταν το 1988, αν θυμάμαι καλά. Το γράμμα είχε έλθει από την Καψάλα και μου ζητούσαν μια “εξ επαφής” ενημέρωση. Είχαν προηγηθεί μερικά δημοσιεύματα δικά μου που προκάλεσαν αναστάτωση και ήθελαν περισσότερες διευκρινίσεις. Και πήγα. Με άκουσαν, αλλά άλλοι δεν με άκουγαν. Οι σχισματικοί, έτσι τους λένε, της Καψάλας ίσως έχουν περισσότερο οξυμένη ακοή. Είναι όμως άλλο θέμα αυτό …
Την απάντηση που δίνω τώρα στη δημοσιότητα, την οφείλω στην παραπλάνηση που όλοι υποστήκαμε, με το ταξίδι για μεταμόσχευση του μακαρίτη πλέον αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και με τον Έλληνα διαπρεπή επιστήμονα. Πολλά μας δίδαξαν για την αγάπη που κρύβεται στις δωρεές οργάνων.

Ακούσαμε για την τάδε αδελφή ότι ζει στην αμαρτία.

Κάποιας νέας, που λεγόταν Ταϊσία, πέθαναν οι γονείς και έμεινε ορφανή. Αυτή τότε μετέτρεψε το σπίτι της σε ξενώνα των πατέρων της Σκήτης και για πολύ καιρό τους δεχόταν και τους φιλοξενούσε. Όταν όμως ξόδεψε όσα είχε, άρχισε να στερείται. Την πλησίασαν τότε άνθρωποι διεστραμμένοι και την έβγαλαν από τον καλό δρόμο. Και ζούσε πλέον αμαρτωλά,. Έτσι που κατάντησε και στην πορνεία. 


Όταν το έμαθαν οι πατέρες, λυπήθηκαν πάρα πολύ και κάλεσαν τον αββά Ιωάννη τον

ΘΟΥ ΚΥΡΙΕ-THOU KYRIE


Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς

ΜΙΑ Η ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΛΥΠΗ.

Στο έργον του «Περί των οκτώ λογισμών της κακίας» ο Άγιος Κασσιανός ο Ρωμαίος γράφει μεταξύ άλλων: 

«Μόνον μια λύπη να έχουμε, την μετάνοια για τις αμαρτίες μας ενωμένη με την αγαθή ελπίδα, για την οποίαν ο Απόστολος Παύλος λέγει: Η κατά θεόν λύπη προξενεί μετάνοια, που οδηγεί σε οριστική σωτηρία (Β΄Κορ. Ζ/10 ). Και αυτό, γιατί η κατά Θεόν λύπη τρέφοντας την ψυχή με την ελπίδα, που ακολουθεί την μετάνοια, είναι ανάμικτη με χαρά. Γι’ αυτό η λύπη κάνει τον άνθρωπον πρόθυμον και υπάκουον για κάθε καλή πράξη, ευκολοπλησίαστον, ταπεινόν, υπομονετικόν, πράον σε κάθε αγαθόν κόπον και κάθε συντριβή, αφού η λύπη αυτή είναι κατά Θεόν…»
 

Ομολογία Πίστεως Φωτίου πατριάρχου τοῦ μεγάλου

....Ταύτας οὖν τὰς ἁγίας καὶ οἰκουμενικὰς ἑπτὰ συνόδους ἀποδέχο­μαι ἀναθεματίζων μὲν οὓς ἀνεθεμάτισαν, κατασπαζόμενος δὲ καὶ μεγαλύ­νων οὓς ἐπευφήμησαν. αὕτη μου ἡ τῆς πίστεως καὶ τῶν εἰς ταύτην ἀνη­κόντων καὶ περὶ αὐτὴν ὑφισταμένων ὁμολογία, καὶ ἐν ταύτῃ ἡ ἐλπίς, οὐκ ἐμοὶ δὲ μόνον, ἀλλὰ καὶ πᾶσιν ὅσοις εὐσεβεῖν μεμελέτηται καὶ τῆς καθα­ρᾶς καὶ ἀκιβδήλου δόξης τῶν χριστιανῶν θεῖος ἔρως προσπέφυκεν ἔχεσθαι.

Opa! Boys learn Greek dancing to perform at 53rd annual Greater Phoenix Greek Festival, Oct. 11–13, at Holy Trinity Greek Orthodox Cathedral.



Greater Phoenix Greek Festival

Tasso Annos, aka Anastasios Anagnopoulos, is an all-American teen. He plays baseball, volunteers for the Boys & Girls Clubs and goes to Greek-dance practice.
A high-school freshman, Annos said when his peers first hear about his Greek dancing, they laugh.
“At first, they think it’s kind of goofy,” he said. “But then, they know it’s what I do.”
More than 50 boys, ages 5 to 25, are learning the dances of their ancestors to perform at the upcoming Greater Phoenix Greek Festival.
This year marks the 53rd annual festival.
Annos’ great-great-grandfather was summoned to Phoenix in the 1920s to serve as a priest. Through the decades, all four of the teen’s grandparents and both his parents have volunteered at the festival, the primary fundraiser for ministries of the Greek Orthodox Church.
The festival has grown to one of the largest ethnic events in the Valley.
Youth maintain the Greek language and customs through programs at Holy Trinity Greek Orthodox Cathedral in north-central Phoenix, home of the festival.
Festivalgoers can watch the dancers, join in on Greek line dancing and try authentic Greek food.
The festival also will have a village marketplace — featuring jewelry, garments and art — and a kids’ area with games and rides.
The Greater Phoenix Greek Festival will be held run Friday-Sunday, Oct. 11-13, at Holy Trinity Greek Orthodox Cathedral, 1973 E. Maryland. General admission is $3, children under 12 are free.

Τα ρεβίθια της μάγισσας

Στην εποχή μας η μαγεία έχει περικοσμηθεί με πολλά εύηχα επίθετα, για να εξαπατά ευκολότερα τους αφελείς. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι υπό οποιαδήποτε συγκάλυψη κι αν ασκείται η μαγεία, είναι ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιεί ο διάβολος για να πλανέψει τον άνθρωπο, να τον απομακρύνει από τον Θεό και να τον συντρίψει σωματικά και ψυχικά. 
Ας δούμε αυτή την αλήθεια στο επόμενο περιστατικό: Κάποια γυναίκα, παντρεμένη στην Αθήνα, δεν ζούσε αρμονικά με τον σύζυγό της, γιατί εκείνος την απατούσε. Της συνέστησαν τότε μια μάγισσα, που θα της έλυνε τάχα το πρόβλημα. Αυτή της διάβασε κάτι μαγικά και της έδωσε εννιά ρεβίθια να τα έχει στο σπίτι της.
 
Από τότε όμως είχε συνεχώς στον ύπνο της εφιάλτες. Έβλεπε διαρκώς έναν αγριάνθρωπο με απαίσια όψη, που απειλούσε να τη σκοτώσει.
 
Πέρασε καιρός. Κάποια μέρα, ενώ βάδιζε μπροστά από τον ιερό ναό της Καπνικαρέας στην Αθήνα, είδε που πουλούσαν εικόνες της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας ( αντίγραφα της θαυματουργής εικόνας, που φυλάσσεται στο ομώνυμο μοναστήρι της, κοντά στη Δράμα ) .
 
Αγόρασε μία εικόνα και προσευχόταν στην Παναγία, παρακαλώντας
Tη να μην ξαναδεί πια αυτόν τον νυκτερινό εφιάλτη. Το βράδυ όμως ο αγριάνθρωπος ξαναφάνηκε στον ύπνο της. Εκείνη τότε βάζει τις φωνές : 
- Παναγία μου, βοήθησέ με και σώσε με! Την ίδια στιγμή βλέπει να παρουσιάζεται μια γυναίκα με ένα παιδί στην αγκαλιά. Τρομοκρατημένη της φωνάζει:
 
- Φύγε ! Κι εσύ κακός άνθρωπος είσαι! Ο αγριάνθρωπος στο μεταξύ, μόλις είδε τη γυναίκα με το μωρό – που δεν ήταν άλλη από την Παναγία- εξαφανίστηκε αμέσως. Τότε η Θεοτόκος μπήκε στο δωμάτιό της και της είπε:
 

- Εγώ δεν είμαι κακός άνθρωπος. Είμαι η Παναγία. Αυτός έρχεται εδώ και σε τρομάζει , επειδή έχεις τα ρεβίθια. Πέταξε τα και δεν θα ξαναέρθει. Όταν ξυπνήσεις κοίταξε στο εικονοστάσι και θα δεις την εικόνα μου. Πραγματικά , όταν ξύπνησε είδε την εικόνα της Παναγίας στο εικονοστάσι, όπου της είχε βάλει την προηγούμενη μέρα. Πέταξε αμέσως τα ρεβίθια κι ο εφιάλτης σταμάτησε. Φυσικά, δεν έφταιγαν τα ρεβίθια στο πρόβλημά της , αλλά το γεγονός ότι τα είχε στο δωμάτιό της κάνοντας υπακοή και δείχνοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στη μάγισσα, στο όργανο του σατανά. Έτσι αρνιόταν τον Χριστό, τον " λύοντα τα έργα του διαβόλου ". Αυτό όμως έδινε δικαιώματα στον σατανά, και του έλυνε τα χέρια για να την τρομοκρατεί.

Συνύπαρξη στη Θράκη αλλά όχι συνδιοίκηση.

Κωνσταντίνος Χολέβας

Η δραστήρια ενορία της Ευαγγελιστρίας στον Πειραιά μάς δίνει την ευκαιρία επί δύο εβδομάδες να παρακολουθήσουμε μία σειρά ομιλιών και εκδηλώσεων για τη Θράκη μας. Στην πρώτη εκδήλωση, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, άκουσα ενδιαφέροντα πράγματα από δύο καλούς γνώστες του θέματος: τον γενικό γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής στο υπουργείο Εσωτερικών Αγγελο Συρίγο και τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιο Καλατζή.

Καταγράφω τρία σημεία που αξίζει να γίνουν γνωστά:

Ας προσέξουν οι Θεσσαλονικείς : Αναγνώρισαν οι Βυζαντινοί τον αιρεσιάρχη Πάπα έπεσε η Πόλη. Αναγνωρίζουν τον αιρεσιάρχη Βαρθολομαίο, θα γίνουν τμήμα των γυφτοσκοπιανών....

 Είναι αναπόδραστη νομοτέλεια, η απο­στασία από την Ορθόδοξο Πίστι να ακολουθήται από εθνικές συμφορές.

Μὴ πλανᾶσθε, Θεὸς οὐ μυκτηρίζεται!


Το κείμενο που ακολουθεί είναι από το ιστολόγιο:



Φαίνεται πως είμαστε για γέλια... Θα ξανα-ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης Θεσσαλονίκης ανήμερα του Αγ. Δημητρίου ο Οικ. Πατρ. Βαρθολομαίος ;!;

Διαβάστε την πρώτη είδηση, στη συνέχεια τη δεύτερη και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Και οι δύο είναι από το http://www.thestival.gr/

Επίτιμος δημότης Θεσσαλονίκης θα ανακηρυχτεί ανήμερα του Αγ. Δημητρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Επίτιμος δημότης Θεσσαλονίκης θα ανακηρυχτεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ανήμερα της εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου, στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Ο Οικουμενικός πατριάρχης θα πραγματοποιήσει εξαήμερη επίσκεψη στη Β. Ελλάδα, μετά και από πρόσκληση του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη.

Κατά τη διάρκεια της τελετής θα λάβει το χρυσό κλειδί της πόλης, το οποίο στην πραγματικότητα θα είναι... επίχρυσο για λόγους οικονομίας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σώματος, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη, "το κλειδί θα συνοδεύεται από μια πλακέτα και από περγαμηνή της ανακήρυξής του". Τον Πατριάρχη θα υποδεχτούν τα μέλη του Σώματος στην είσοδο του δημαρχιακού μεγάρου. 

Η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ του Αγίου Ιουστίνου (Πόποβιτς)

Δεν πιστεύετε; Προσπαθήσατε να φαντασθήτε ή τελειότερον Θεόν από τον Χριστόν ή τελειότερον άνθρωπον απ΄ Αυτόν. Δεν θα είσθε εις θέσιν να το κάμετε. Διότι ούτε ο ατομικός ούτε ο συλλογικός νους του ανθρώπου δύναται να φαντασθή είτε τελειότερον Θεόν από τον Χριστόν είτε τελειότερον άνθρωπον απ΄ Αυτόν. Και το σπουδαιότερον εδώ είναι, ότι όλαι αι θείαι τελειότητες είναι εν τω Χριστώ ανθρωπίνως πραγματικαί και συγκεκριμέναι. Δεν υπάρχει έστω και εν τέλειον αγαθόν ή μία τελεία αλήθεια ή τέλειον κάλλος, τα οποία να μη έχουν σαρκωθή εις το Πρόσωπόν Του ή πραγματοποιηθή εις τον βίον Του. Ένεκεν όλων τούτων, Αυτός είναι ακριβώς εκείνος ο τέλειος και ωλοκληρωμένος άνθρωπος, τον οποίον το ανθρώπινον γένος, η ανθρωπίνη σκέψις, η ανθρωπίνη καρδία, αναζητούν δια των θρησκειών και φιλοσοφιών, της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού. Εφαρμοζόμενον επί της παιδείας το συμπέρασμα τούτο θα έλεγεν: ο Χριστός είναι εκείνος ο ιδεώδης άνθρωπος, τον οποίον αναζητεί η ανθρωπίνη παιδεία ως σκοπόν της, ως νόημά της και ως ιδεώδες της. Με Αυτόν και απ΄ Αυτόν γνωρίζομεν ημείς οι άνθρωποι τι είναι ο αληθινός άνθρωπος, τι είναι ο ιδεώδης άνθρωπος και ο τέλειος άνθρωπος. Εν Αυτώ έχομεν τύπον, συμφώνως προς τον οποίον έκαστος άνθρωπος δύναται να οικοδομήση από τον εαυτόν του εν ιδεωδώς αγαθόν, δίκαιον, τέλειον και ωλοκληρωμένον άνθρωπος. Και τούτο χωρίς μεγάλας και ανυπερβλήτους δυσκολίας, διότι εις έκαστον κοπιώντα Αυτός δίδει τας θείας δυνάμεις Του προς οικειοποίησιν όλων των αγαθών Του. 

«Η Θράκη σήμερα: προκλήσεις για την ελληνική πολιτεία»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του τρίμηνου προγράμματος «Ενορία εν δράσει» άνοιξε ένας κύκλος εκδηλώσεων αφιερωμένος στη Θράκη για την οποία 
πολλά δεν γνωρίζουμε και πολλά πρέπει να μάθουμε. 
Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητές δύο ανθρώπους ευαισθητοποιημένους στο θέμα της Θράκης, τον Επίκουρο Καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Γεν. Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής στο Υπουργείο Εσωτερικών, κ. Άγγελο Συρίγο και τον Ιστορικό και Γεν. Γραμματέα Θρησκευμάτων στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Καλαντζή. 

Το θέμα στο οποίο κλήθηκαν να κάνουν εισήγηση οι δύο ομιλητές ήταν «Η Θράκη σήμερα: προκλήσεις για την Ελληνική πολιτεία».