Άγιος Ιουστίνος (Πόποβιτς) : Άνθρωπος και Θεάνθρωπος.


Ζων μέσα εις την αμαρτίαν ο άνθρωπος, απομονώνει τον εαυτόν του, αναγνωρίζει μόνον αυτόν και τον κάμνει κέντρον των πάντων. Όσον βυθίζεται περισσότερον εις την αμαρτίαν, τόσον γίνεται μεγαλύτερον το χάσμα μεταξύ χρόνου και αιωνιότητος μέσα εις την συνείδησίν του και την καρδίαν του. Εστραμμένος προς τον εξωτερικόν κόσμον ο άνθρωπος της αμαρτίας, αισθάνεται και βλέπει ένα φοβερόν ρήγμα μεταξύ του εαυτού του και των λοιπών ανθρώπων, μεταξύ του εαυτού του και των λοιπών όντων. Βυθιζόμενος εις την απύθμενον εγωϊστικήν απομόνωσιν, χάνει βαθμιαίως το αίσθημα της καθολικής ενότητος του ανθρωπίνου γένους, έως ότου το χάση τελείως. Το χάσμα μεταξύ αυτού και ολοκλήρου της κτίσεως γίνεται απύθμενον, ατελείωτον και αγεφύρωτον. Αυτός βλέπει μόνον τον εαυτόν του και κανένα άλλον και τίποτε άλλο ούτε υπεράνω του ούτε γύρω του. Το παν μέσα του είναι μόνον ο εαυτός του, αυτός ο αυτόκλητος, άθλιος θεός, ενθρονισμένος εις τον κοπρώνα του. Εξ ου και τόσοι πολλοί άνθρωποι με μικρές σκέψεις, με μικρά αισθήματα, τα οποία δεν ημπορούν να εξέλθουν από τον εαυτών των και να περάσουν εις τον άλλον. Αι σκέψεις και τα αισθήματα του εγωϊσμού, «σακατεμένα» και σπιθαμιαία από την φιλαυτίαν, δεν αναγνωρίζουν ούτε τους ανθρώπους ούτε τον Θεόν, διότι δεν φθάνουν μέχρι του αιωνίου και του θεανθρωπίνου. Κάποιο τραγικόν ρήγμα χαίνει μέσα εις τας σκέψεις, εις τας αισθήσεις, εις την ζωήν. Ένα κατηραμένον σχίσμα εις την συνείδησιν, εις την καρδίαν, εις την ψυχήν, σχίσμα το οποίον ερημώνει τον τύπον του ανθρώπου κατά Φάουστ: «Δύο ψυχαί κατοικούν εις το στήθος μου».                                                       

Χανιά: Πρόστιμο 7.448 ευρώ στα Συσσίτια της Σπλάντζιας!


22/05/12 του Γιώργου Κώνστα Χανιώτικα Νέα 

Το ποσό των 7.448 ευρώ ζητά από τα Συσσίτια της Σπλάντζιας η Εφορία Χανίων ως πρόστιμο για τη μη κατάθεση φορολογικής δήλωσης ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου τα τελευταία δύο χρόνια! 

Το ποσό είναι τεράστιο για τις δυνάμεις του Συσσιτίου και σύμφωνα με τον πρόεδρό του, κ. Μανώλη Καλλιγέρη, «τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν σε 10 τόνους φαγητού». 

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Συσσιτίου, επιβάλλεται να γίνει άμεσα μια μείωση στο μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά τα στερούνται οι οικονομικά αδύναμοι που στηρίζονται από τη δράση του Σωματείου. 

«Είναι ένα δυσβάστακτο βάρος για ένα Σωματείο που δεν είναι κερδοσκοπικό και ό,τι χρήματα παίρνουμε ως δωρεές τα δίνουμε για τις ανάγκες των συσσιτίων, του οδοντιατρείου και των υπόλοιπων δράσεών μας», λέει στα Χανιώτικα Νέα ο κ. Καλλιγέρης, ο οποίος δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τους λόγους που το κράτος απαιτεί ένα τόσο μεγάλο ποσό. 

H συνέχεια, ‘’κλικ’’ πιο κάτω στο: Read more

Ιερομόναχος Ευθύμιος Τρικαμηνάς. ερμηνεία του 15ου Κανόνος από το νέο βιβλίο του, που μόλις κυκλοφόρησε.


Πόσο ὡραῖα, θεολογικά καί πατερικά τοποθετοῦν τά πράγματα οἱ δύο αὐτοί ἐκκλησιαστικοί ἄνδρες, οἱ ὁποῖοι δέν εἶναι κἄν ἅγιοι τῆς Ἐκκλησίας. Εἶναι ὡσάν νά διαβάζωμε τήν ἐπιστολή τῶν ἐπί Βέκκου ἁγιορειτῶν ὁσιομαρτύρων πρός τόν αὐτοκράτορα Μιχαήλ τόν Η΄ τόν Παλαιολόγο. Καί νά σημειωθῆ ὅτι δέν πρόκειται περί τῆς κυρίας μνημονεύσεως τοῦ οἰκείου Ἐπισκόπου, ἀλλά περί τῆς μνημονεύσεως τῶν διπτύχων, δηλαδή τῶν προκαθημένων τῶν ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν. Αὐτή ἡ μνημόνευσις, ἀναφέρουν, εἶναι ἀνώτερη ἀπό ὅλες τίς μνημονεύσεις: «Τό τῶν διπτύχων μεῖζον ἐστί παντός μνημοσύνου». Ἐν συνεχείᾳ ἑρμηνεύουν θαυμάσια, ἐπικαλούμενοι ὡς ὁδηγό τόν ἅγ. Ἰωάννη τόν Χρυσόστομο. Ἀναφέρει ὁ ἅγιος ἑρμηνεύοντας τό χωρίον τοῦ ἀπ. Παύλου: 

H συνέχεια, ‘’κλικ’’ πιο κάτω στο: Read more

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για το σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη




Το σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, ο οποίος έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, τίμησε σήμερα η ελληνική Πολιτεία με εκδηλώσεις μνήμης στην Κάρπαθο, με αφορμή τη συμπλήρωση 6 ετών από το θάνατό του. 

Ήταν 23 Μαΐου του 2006, όταν ο σμηναγός έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να αναγνωρίσει και να αναχαιτίσει τουρκικό αεροσκάφος που είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως. 

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φραγκούλης Φράγκος, ο πρόεδρος του κόμματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Πάνος Καμμένος, εκπρόσωποι τού Κοινοβουλίου 
και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Αντώνιος Τσαντηράκης καθώς και συγγενείς και φίλοι του σμηναγού. 

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο που έχει στηθεί στη μνήμη του, στην Κάρπαθο. 

«Τιμούμε το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Ηλιάκη και το σημειώνουμε ως οδηγό συμπεριφοράς για μας και τις επόμενες γενιές», επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Μας ενθαρρύνεις αυτές τις δύσκολες ώρες με την ενότητα, τη διάθεση θυσίας και αυτοθυσίας που μας διακατέχει όλους για να σταθούμε αντάξιοι της θυσίας σου και της θυσίας όλων όσοι έχουν τάξει σωστές προτεραιότητες: 




H συνέχεια, ‘’κλικ’’ πιο κάτω στο: Read more


Μέγας Αντώνιος : Ο ΑΛΗΘΙΝΑ ΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ


2. 
Ὁ ἀληθινὰ λογικὸς ἄνθρωπος ἕνα μόνο ζῆλο ἔχει: νὰ πείθεται καὶ νὰ ἀρέσει στὸ Θεὸ τῶν ὅλων.
Σ᾿ αὐτὸ καὶ μόνον πρέπει νὰ ἐκπαιδεύει τὴν ψυχή του, ὥστε ν᾿ ἀρέσει στὸ Θεό, εὐχαριστώντας γιὰ τὴν τόσο μεγάλη Του πρόνοια καὶ ρύθμιση τῶν ὅλων, ὁτιδήποτε κι᾿ ἂν τοῦ τύχη στὴ ζωή του.
Γιατὶ εἶναι ἄτοπο, τοὺς μὲν Ἰατρούς, ποὺ μᾶς δίδουν καὶ πικρὰ καὶ δυσάρεστα φάρμακα, νὰ τοὺς εὐχαριστοῦμε γιὰ τὴν ὑγεία τοῦ σώματός μας, πρὸς τὸν Θεὸν δὲ νὰ εἴμαστε ἀχάριστοι, γιὰ τὰ πράγματα ποὺ μᾶς φαίνονται δυσάρεστα καὶ δύσκολα καὶ νὰ μὴν γνωρίζομε, ὅτι ὅλα γίνονται ὅπως πρέπει καὶ πρὸς τὸ συμφέρον μας κατὰ τὴν Πρόνοιά Του.
Ἡ γνώσις (τοῦ θελήματος τοῦ Θεοῦ) καὶ ἡ πίστη στὸ Θεό, εἶναι ἡ σωτηρία καὶ ἡ τελειότης τῆς ψυχῆς.

Άγιος Ιουστίνος (Πόποβιτς) : Άνθρωπος και Θεάνθρωπος.


Εις το έλλογον βάθος του θεοειδούς ανθρωπίνου όντος, ο χρόνος και η αιωνιότης ευρίσκονται οργανικώς ηνωμένα και οντολογικώς συνδεδεμένα, αναλόγως προς το μέτρον του είναι του ανθρώπου. Στηριζόμενος εις αυτάς τας ενυπαρχούσας μέσα του αιωνιότητας, ο άνθρωπος δύναται να οικοδομηθή εις μίαν θαυμασίαν ύπαρξιν. Μέσα εις τον άνθρωπον το θεοειδές αποτελεί αστείρευτον πηγήν των θεονοσταλγικών δημιουργικών δυνάμεων, με την βοήθειαν των οποίων μεταμορφώνει τον εαυτόν του εις ένα αιώνιον ον.                                                                                                                          
Η αμαρτία διετάραξεν αυτήν την ενυπάρχουσα ενότητα του χρόνου και της αιωνιότητος μέσα εις το είναι του ανθρώπου και ήνοιξε μέσα εις τον άνθρωπον ένα φοβερόν χάσμα μεταξύ του εν χρόνω και του αιωνίου, εις το οποίον χάσμα πνίγεται διαρκώς η σκέψις και η αίσθησις του ανθρώπου. Η αμαρτία, ως αντί-θεος και αντί-λογος δύναμις, α-θεοποιεί, απολογοποιεί τον άνθρωπον και τον καθιστά χωρίς νόημα. Τούτο δε σημαίνει: η αμαρτία θανατώνει τον άνθρωπον, διότι τον απομακρύνει από την μοναδικήν πηγήν της ζωής, της αθανασίας και της αιωνιότητος, από τον Θεόν.                                                                                 

Ιερά Μητρ. Κυθήρων : Ὀφειλομένη ἀπάντησις


ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ.ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΘΗΡΩΝ κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜΕκτύπωσηE-mail
Ὀφειλομένη  ἀπάντησις
πρός «θεράποντας τῆς Ἱερᾶς Ἐπιστήμης τῆς Θεολογίας»*
Ἐν μέσῃ Μεγ. Τεσσαρακοστῇ ὅμιλος 28 ἐλλογιμωτάτων κκ.Καθηγητῶν καί Καθηγητριῶν τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ἀπευθύνεται ἐναγωνίως εἰς τόν Μακαριώτατον Πρόεδρον καί τά Μέλη τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καί ἐκφράζει σοβαράς ἀνησυχίας, διότι «ὁρισμένα μέλη της (σ.σ. τά ὁποῖα ἐν συνεχείᾳ κατονομάζει καί ἀφοροῦν εἴς τε τό πρόσωπον τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιῶς κ.Σεραφείμ καί εἰς τήν ταπεινότητά μου) προβαίνουν σέ πράξεις, πού ὑποσκάπτουν ὄχι μόνον τήν πορεία αὐτῶν τῶν διαλόγων, ἀλλά, ἀκόμη, καί αὐτήν τήν διορθόδοξο ἑνότητα δημιουργώντας προϋποθέσεις σχίσματος, ἐντός τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας. Ἡ ἀνησυχία μας ἑδράζεται στό γεγονός ὅτι ἡ Ἱερά Σύνοδος ἕως στιγμῆς δέν ἤλεγξε τά μέλη της, Ἱεράρχες, γιά τήν ἄτοπη καί ἀντισυνοδική συμπεριφορά τους».


H συνέχεια, ‘’κλικ’’ πιο κάτω στο: Read more